Tisztítószer-készítés közben találtam nyári úti célt

Nemrégiben engem is elkezdett érdekelni, milyen természetes eredetű tisztító- és mosószerekkel lehet helyettesíteni a vegyszereket egy hétköznapi háztartásban. Azóta szinte majdnem mindent megoldok otthon – természetesen biztonságos recept alapján – készített tisztítószerekkel. És mostanra már mosószerekkel is kísérletezem.

Ennek köszönhetően rengeteget állok a konyhában. Bár az érzés, hogy kevesebb vegyi anyag kerül be a háztartásunkba, nagyon jó, a természetes tisztítószerek elkészítése nem valami izgi dolog. Legtöbbször fél óra álldogálás és kevergetés. Hogy ne unjam teljesen szét magam, egy ideje újra elkezdtem rádiót hallgatni.

Múlt héten hallottam egy érdekes riportot a Csallóközről, ami után kedvem lett ellátogatni oda. Miután elkészültem az újabb adag univerzális tisztítószerrel, és kitakarítottam a fürdőszobát, leültem a számítógép elé, és az interneten kezdtem keresgélni, milyen látnivalói vannak a Csallóköznek.

Van egy oldal, ahol mindent megtalálsz

Így akadtam rá a https://www.cultractive.eu/latnivalok weboldalra, ami egy remek kezdeményezés eredménye. Az oldal a Csallóköz és a Szigetköz látnivalóit foglalja össze kedvet csinálva a festői térség megismeréséhez. Segítségével könnyen tájékozódhatunk a megtekintésre érdemes látnivalókról, kirándulási lehetőségekről és érdekes rendezvényekről.

Világ életemben jobban kedveltem az aktív pihenést, mint a szállodában/tengerparton ücsörgős kikapcsolódást. A https://www.cultractive.eu/latnivalok segítségével rájöttem, hogy a Csallóközben és a Szigetközben az aktív pihenés több lehetséges formáját is élvezhetem a vízitúrától a városnéző sétáig.

Látnivalók keresése egyszerűen

Az oldalon szereplő látnivalókat 3 kategória szerint szűrhetjük, de szabadszavas keresőbe is beírhatjuk, amit keresünk. A három kategória:

  1. Épített örökségek listája
  2. Természeti örökség listája
  3. Gazdasági és kulturális örökségeket is felsorolja

Ez a lehetőség nagyon tetszett nekem, ugyanis könnyedén meg tudtam oldani, hogy az érdeklődésemnek megfelelő programokat keressek. A látnivalók alapos átböngészése után még biztosabb lettem abban, hogy nyáron szeretnék ellátogatni a Csallóközbe.

A látnivalókat nézhetjük egyszerű és letisztult listában. Így egy táblázatot látunk, melyben szerepel a látnivalók neve, hogy az előbbi 3 kategóriából melyikbe tartoznak, ezen belül megjelöl egy alkategóriát (pl. köztér), továbbá megtudhatjuk, hogy hol található az adott látnivaló (helységnév és pontos cím), megnézhetjük a koordinátáit (ez gondolom főként valami hardcore túrázóknak jó), valamint megtudhatjuk, ki töltötte föl az adott látnivaló adatait az oldalra, néhányhoz pedig értékelés is tartozik.

Ezen kívül választhatjuk a galéria nézetet is. Ebből szintén megtudjuk az egyes látnivalók nevét, illetve azt, hogy hol találhatók (helységnév és pontos cím), de itt képek is tartoznak az egyes látnivalókhoz. Ezek borzasztóan igényesen vannak összeválogatva… Az ember legszívesebben azonnal indulna, annyira gyönyörűek! A galéria nézetben arra is lehetőségünk van, hogy rövid szövegeket olvassunk az adott látnivalókról, illetve kattinthaó linkekkel továbbvisz minket az egyes látványosságok konkrét oldalára, ahol plusz infókat találhatunk.

Ha sem a lista, sem pedig a galéria nézet nem elégíti ki igényeinket, választhatunk két térképes nézet közül. Az egyik egy egyszerű térkép, ami kék pontokkal jelzi, hol van az oldal szerint megtekinthető látnivaló. A kék pontokra kattintva pedig lehetőségünk van megtekinteni az adott hely adatlapját (ugyanaz a kattintható link, mint a galéria nézetben) a plusz infókért. A másik pedig egy olyan térkép, amihez a látnivalók kedvcsináló képpel ellátott listáját is hozzárendelték, ezáltal könnyebbé téve a keresést. A térképes lehetőségeket nyilván akkor érdemes használni, ha már tudod, mit néznél meg, és ezekből állítanál össze egy konkrét útitervet.

A https://www.cultractive.eu/latnivalok tehát egy király oldal a tervezés legelső pillanatától az utazás végéig. Ha te is kedvet kaptál a Csallóköz és a Szigetköz megismeréséhez, keresd fel az oldalt, és böngészgess a különböző lehetőségek között! Én legszívesebben most azonnal indulnék felfedezni!

Sosem gondoltam volna, hogy a természetes tisztítószerek használata abban is segít, hogy hová utazzak a nyáron…