Ne csak a ruháid és a lakásod legyen tiszta, hanem a lelkiismereted is

Te is tehetsz a bolygónkért

Mostanában egyre több barátnőmtől hallom, hogy odafigyelnek a környezetre. Van, aki szelektíven gyűjti a szemetet, valaki pedig mosható pelenkát vesz, vagy éppen biogazdálkodás létrehozásában gondolkozik. Akad köztük olyan is, aki vegán életmódot követ. A minap éppen az egyiküknél tartottunk csajos napot, aki kényesen ügyel arra, hogy mind a kozmetikai termékek, mind a takarítószerek természetes összetevőkből készüljenek, hiszen nagy környezetvédőnek számít. Emellett kisgyermekes anyukaként, fontosnak tartja, hogy ne használjon annyi kemikáliában gazdag terméket. Ugyanis ezzel csökkenthető a különböző irritációk, betegségek kialakulása. Már pedig ez nem egy utolsó szempont, amikor a gyerekek még a „mindent a számba veszek” korszakban vannak. A vendégeskedésem során volt szerencsém észrevenni, hogy milyen öko háztartással rendelkezik. Rengeteg olyan termék állt a polcain, amelyek természetes összetevőik révén nemcsak minket, hanem a környezetünket is óvják. Meg is kérdeztem, honnan szerzi be ezt a sok cuccot. Ekkor említette meg, hogy vannak termékek, amelyeket a http://biocity.hu/ oldaláról szokott rendelni. Mivel korábban még nem hallottam róla, el is határoztam, hogy amint hazaérek, utánanézek ennek a honlapnak.

Hazaérve, elő is kaptam a laptopomat és beírtam a keresőbe, hogy biocity. Ki is dobta: A Te bioáruházad már 10 éve | Biocity Online. A barátnőm instrukciója alapján meg is találtam az öko háztartás menüpontot, ahol alcsoportokba szedve könnyebben tudtam tájékozódni. A főkategórián belül volt mosóparfüm, mosogatószer, mosószer, öblítőszer, tisztítószer és a számomra teljesen ismeretlen hangzású EcoEgg Mosótojás. Mivel az utóbbit egyáltalán nem ismertem, így kíváncsiságtól vezérelve, ez volt az első dolog, amire rá is kattintottam. Sajnos, abban a pillanatban a kategóriához nem tartozott ilyen termék, de nem voltam csalódott, mert helyette viszont sok más természetes tisztítószerrel ismerkedhettem meg, a többi kategória révén.

Mosóparfüm? Hogy mik vannak…

Ilyen volt például a mosóparfüm. Hallottál már róla? Ez szintén egy kevésbé ismert dolog volt számomra, pedig nem mondanám magam egy tudatlan embernek. Szerencsére a leírást olvasva, megvilágosodtam. Egy olyan termékről van szó, amelyet illatmentes mosószerekhez javasolnak, a hagyományos öblítők helyettesítésére. Legnagyobb meglepetésemre, a termék leírása alapján 100 ml, kb. 150 mosáshoz elegendő, így nemcsak környezetbarát, hanem még pénztárcabarát is. Olyan illatok közül válogathatunk, mint a levendula, a vízi liliom, az aloe vera, a kasmír virág, a tavaszi szellő és a barack.

A Te bioáruházad már 10 éve | Biocity Online.
Kíméletesség és tisztaság egy termékben? Lehetséges.

Találunk még mosogatószereket is, akár citrom és grapefruit illatúakat, amelyek a hagyományos mosogatószerek között is gyakoriak. Ezekre jellemző, hogy biológiailag könnyen lebomló anyagokból állnak, így környezetbarát szerek. Erős zsíroldó hatással bírnak, mégsem károsítják a kezeket. Így a tányér tiszta lesz, a kezünk pedig ép. Sőt olyan termékkel is találkoztam, amely újrahasznosítható csomagolásban került forgalomba. Az állatvédőknek, állatbarátoknak is van egy jó hírem, a kategória egyik termékére még a vegán barát jelző is felkerült, hiszen nem lett állatokon tesztelve.

Régi, bevált praktikák: olcsóbbak és környezetkímélőbbek – akár a gyerkeket is bevonhatjuk a takarításba

A Biocity Online felületén találunk még tisztítószereket, amelyekkel a lakás több pontját is hatékonyan kitakaríthatjuk. Van náluk vízkőoldó, zsíroldó, felmosószer, általános tisztító, padló tisztító, valamint üvegtisztító is. Emellett olyan hagyományos és elterjedt termék is, mint az étkezési szódabikarbóna. Szerintem sokan ismerjük és tudjuk, hogy nem csak a sütés-főzés során használhatjuk, hanem a takarítás során is praktikus, ha van otthon egy csomag. Remekül használhatjuk gépi mosáshoz, áztatáshoz, hűtő szagtalanításához, mosogatáshoz, de akár még WC dugulásnál is segítségül hívhatjuk. Szerintem azt is sokan tudjátok, hogy egyúttal remek súrolószer is. Legyen szó WC, kád, mosdókagyló, és mosogatótálca, tűzhely tisztításáról. A vállalkozó kedvűek még kozmetikai célra is felhasználhatják, vagy készíthetnek belőle légfrissítőt, WC-illatosítót. Köszönhetően a természetességének, az ilyen anyagok használata mellett, akár a gyerekeket is bevonhatjuk a takarításba. Őket is lefoglaljuk, illetve mi magunk is haladunk a házimunkával. Eközben pedig nem kell aggódnunk, hogy valami baj történik a picikkel.

Ha te is szeretnél tenni a környezetért, és a vegyszermentes háztartásért, illetve hiszel a jól bevált házi praktikákban, akkor bátran nézz körül a már 10 éve működő bioáruházban. Akkor is érdemes ellátogatni az oldalra, ha elsősorban nem a vásárlás a cél. Rendelkeznek bloggal, ahol hasznos tippekkel és tanácsokkal is bővítheted a tudásodat. Ilyen például a Természetesen tiszta lakás című bejegyzésük is, amelyben többek között azt is bemutatják, hogyan lehet tisztán tartani a ház különböző szegleteit, tárgyait, olyan egyszerű alapanyagokkal, mint az ecet, a só, vagy éppen a citrom.

Segíthetnek, hogy a Te háztartásod is környezetbarát legyen – A Te bioáruházad már 10 éve | Biocity Online.