A környezet védelme nem csak a takarításnál fontos

Egy ideje teljesen átálltam a környezetbarát, természetes alapanyagokból készülő tisztítószerekre és mosószerre. Elsőre nagy változásnak tűnhet, hiszen többé nem csak leemeli az ember a bolt polcáról a fertőtlenítőszert, hanem vagy elkészíti otthon, vagy speciális boltban veszi meg, esetleg alternatív praktikákat próbál ki. Nekem beváltak, úgyhogy most már csak ilyeneket használok. De nem csak a lakás tisztítása során tartom szem előtt a környezetet, hanem a mindennapi életben is. Nem is gondolná az ember, de a lakás mindennap használt részeinek a korszerűsítésével rengeteg energiát megspórolhatunk, aminek nem csak a környezet, de a pénztárcánk is örülni fog.

Elsőre nagy beruházásnak tűnhet, de kicseréltetni a nyílászárókat, modernizálni a fűtésrendszert, a vízmelegítésre használt eszközöket és rendesen leszigetelni a falakat igencsak kifizetődő hosszútávon. Ha nem figyelünk oda, a lakás fenntartása egy kisebb vagyonba fog kerülni, hiszen gyakorlatilag az utcát fűtjük, mert a régi nyílászárók mellett, alatt és fölött kimegy a meleg, állandóan huzatos a lakás, mindig javítani kell valamit a fűtéscsöveken, sokkal többet kell fűteni a lakást a gyér szigetelés miatt… Rengeteg ilyen jellegű probléma kiküszöbölhető, ha tudatosan újítjuk fel a lakásunkat. Az én példám talán jól szemlélteti, hogy miről is beszélek.

Amikor a mostani lakásomat megvettem, a lakás energetikai tanúsítványán egy megdöbbentően hatalmas energiamennyiség szerepelt, amit havonta a lakás fenntartására kell fordítani a szakértők szerint. A fent már említett szempontok alapján állítják ki az energetikai tanúsítványát az ingatlannak; néhány éve már csak energetikai tanúsítvánnyal rendelkező ingatlanokat lehet eladni. A skálán AA+ jelöli a legkorszerűbb, kis energiából is fenntartható lakást, a CC pedig az átlagosat. Minden, ami a CC besorolásnál rosszabb, az elmarad a szabványtól és igencsak megterheli a tulajdonos vagy a lakó pénztárcáját. Az a lakás, amit én megvettem, igencsak korszerűtlennek számított, az energetikai tanúsítványán alacsony besorolás szerepelt. Ez persze meglátszott az árán is, nem tudta nagyon drágán eladni a tulajdonosa. A költözés után kezdődhetett a felújítás, csőcserék, nyílászáró csere, szigetelés. Nem volt olcsó mulatság, de néhány hónap alatt megtérül ez a befektetés, a számlákon látszani fog az eredmény azonnal.

Kíváncsi voltam, hogy mennyi energiát sikerült megspórolnom a felújításokkal, ezért csak úgy magamnak csináltattam egy energetikai tanúsítványt. Nem akarom eladni a lakást, csak kíváncsiságból volt szükségem a tanúsítványra, plusz érvényét vesztette az előző. 10 évig érvényes egy energetikai tanúsítvány alapjáraton, de érvényét veszíti, ha valamilyen átalakításra kerül sor a lakásban, például szigetelésre. Az energetikai tanúsítvány árak egyáltalán nem magasak, úgyhogy semmi sem tartott vissza az igényléstől. A személyes felmérést követő napon már kész is volt az energia tanúsítványom, amin egy lényegesen jobb besorolás szerepelt. Az AA+-ra még gyúrnom kell, de így is nagyon elégedett voltam az elért eredménnyel.