Környezettudatosság és napelem rendszerek

Az elmúlt években a világ társadalma elkezdte komolyan venni az éghajlatváltozás jelentőségét. Ehhez az kellett, hogy a saját bőrünkön is megtapasztaljuk a következményeit. Sajnos a tudósok azt mondják, mostanra viszont már késő változtatni, vagy csak nagyon drasztikus változtatások árán lehetne lelassítani az éghajlatváltozást.

Bizonyos mértékig ez egy természetes folyamat, ám az emberi tevékenység nagyban hozzájárult, hogy ez a folyamat felgyorsuljon. A pazarlás, a rengetek hulladék, ami szinte mind a környezetbe kerülve szennyezi azt, veszélyes anyagok felszabadulása és környezetbe jutása, ezek mind okozzák a klíma felmelegedését. Csökken a biodiverzitás, ezáltal felborul az élővilág egyensúlya, amely az élelmiszerek előállítását is korlátozza közvetetten, miközben az egyre gyorsabb népességnövekedés miatt egyre több éhes szájat kéne etetni. A felelőtlen vízgazdálkodás és a földet kizsigerelő mezőgazdaság miatt egyre nagyobb méreteket ölt az elsivatagosodás. Olyan életmódra rendezkedett be a Föld népességének, amiben a kényelem és a jólét számít a mostban, akár olyan áron is, hogy később a saját hibánkból veszítjük el eddigi javainkat. Pedig ha kicsit is odafigyelnénk a természetre, és megpróbálnánk azzal  összhangban élni és működni, mi magunk is és a természet is sokkal jobb állapotban lenne. Valódi értékeinktől, a természetességtől távol nagyvárosokban élünk, és csodálkozunk, hogy sokat stresszelünk, szorongunk vagy depressziósak vagyunk. Nem becsüljük meg azt, amit az élővilág felkínál nekünk.

A természet közelségében élni magasfokú harmóniát hoz hétköznapjainkba. Nem csak érzelmileg, de szellemileg és fizikailag is egészségesebbek leszünk általa. Mindennapi séta a természetben, a növények megfigyelése, a háziállatokról való gondoskodás bizonyítottan segíti a kiegyensúlyozott hétköznapokat. Nem kell nagy dolgokra gondolni, lehet kiskertet csinálni, kutyát, macskát tartani, rendszeres sétát tenni a természetben, önkénteskedni természetvédő egyesületeknél, virágot gondozni a nappaliban. Tényleg bármi jó!

Ha szorongunk a klímaváltozás következményei miatt, szorongásunkat csökkenthetjük azáltal, hogy magunk is keressük a hétköznapi lehetőségeket, amikkel jót teszünk bolygónknak. Elkezdhetünk környezettudatosabban élni. Például takarékoskodhatunk, ezáltal még a pénztárcánknak is jót teszünk. Takarékoskodhatunk a vízfogyasztással! Használjunk a lehető legkevesebb vizet, ne folyassuk fölöslegesen a csapot. Gyűjtsünk esővizet öntözésre, vagy akár háztartási célra is. Figyeljünk oda, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk! Ha lehet ne használjunk a boltban műanyagzacskót, hanem vigyünk magunkkal vászontasakot. Vagy ha mégis sikerül beszereznünk egyet, használjuk annyiszor, amennyiszer lehet. Gyűjtsük szelektíven a hulladékot! Komposztáljunk! A konyhai hulladékokat bátran dobjuk a komposztba! Ha ezekre odafigyelünk 1-2 hét alatt észrevehető lesz, mennyivel kevesebb hulladékot állítunk elő. Vásároljunk a helyi termelőktől! Az íze és a minősége is sokkal jobb, és a helyi gazdálkodókat segíthetjük vele. Tisztítószerekként válasszuk a természetes anyagokat! A vegyszerek a földbe és vízbe kerülve pusztítják az élővilágot. Az így szennyezett környezet például az élelmiszereinkbe is belekerül, és kimutatható a táplálékban a méreganyag. Használjunk a lehető legkevesebb áramot. Ne felejtsük égve a villanyt! Éjszakára áramtalanítsunk. Az elektroszmog káros lehet az egészségre. Használjunk energiatakarékos izzókat, és energiahatékony háztartási eszközöket.

Ha többre vágyunk, nagyobb beruházásban is gondolkodhatunk. Megreformálhatjuk energiaforrásunkat napelemek telepítésével. A napelem a Nap elektromágneses sugaraiból hoz létre elektromos áramot. Ez az áram egyenáram, ami még nem alkalmas a háztartási gépeink működtetésére, ezért át kell alakítani. Az egyenáramot a napelemektől vezeték szállítja az inverterbe, magyarul átalakítóba, amely váltóárammá alakítja át. Ezt a váltóáramot már a háztartásunkban is fel tudjuk használni. Ez a megoldás azért is jó, mert környezettudatos, hiszen az egyik legtökéletesebben megújuló energiaforrást, a Nap sugarait használja fel áramtermelésre. A napelem rendszer tehát három részből áll: a napelemek, a vezetékek, és az inverter. Fontos, hogy olyan kivitelezőt bízzunk meg, aki minőségi termékekkel dolgozik, hiszen így lesz hatékony és hosszú életű a napelemünk. A napelem telepítés nagy beruházásnak számít, ezért az állam segíti azokat a magánszemélyeket, társasházakat és vállalkozókat, akik napelem telepítésére vállalkoznak. 500 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő ingyen hitelt biztosítanak, vagy pedig hitel és vissza nem térítendő kölcsön kombinációját a nyertes pályázóknak.

A napelem telepítésnek van néhány fontos feltétele. A ház, amire a napelemet szánjuk meg kell feleljen bizonyos paramétereknek, amelyeket szakértők a helyszínen vizsgálnak meg. Ekkor veszi kezdetét a tervezés. Ez az első folyamat néhány hetet vesz igénybe, ekkor mindent előre megterveznek, ami a napelem telepítéshez kell. Szempont például a ház tájolása. A legjobb a déli irányban fekvő tető, vagy a délkeleti, délnyugati. Nézik a háztető dőlésszögét, ugyanis nem mindegy, hogy a napelemet milyen beesési szögben érik a napsugarak. A háztetőnek még el kell bírnia a napelem rendszerünket. Ezért fontos, hogy a tetőszerkezet megfelelően erős legyen, nehogy megrogyjon a napelemek súlya alatt. A jövőre is tervezni kell, ugyanis előre kell látni, hogy a napelemet sem a jelenben, sem a jövőben ne árnyékolja le semmi, például fa, kémény, vagy egy másik épület. Aki ezeknek a feltételeknek megfelel, az tudja megrendelni a napelem rendszerét. Ha valamelyik paraméter nem megfelelő, és emiatt nem mehet a tetőre napelem, megoldható a földre telepítés is, bár az kicsivel többe kerül.

A napelem rendszer telepítése után némi adminisztrációt követően az áramszolgáltató felszerel az eddigi villanyóra helyet egy ad-vesz órát, amely már nem csak a fogyasztott áramot számolja, hanem a feleslegként termelt hálózatba feltöltött áram mennyiségét is. Érdemes olyan napelemet tervezni, ami pont optimális mennyiségű áramot termel a háztartásunk energiafogyasztásához. De gondolni kell a jövőre is, ha esetleg később vennénk egy nagyteljesítményű gépet, vagy például egy klímát, az addigi napelemeink nem tudnak majd elegendő áramot termelni, vagyis bővíteni kell. Aki előrelátó, megpróbálhatja ezeket a bővítéseket előre belekalkulálni a tervezésbe, és akkor például a napelemek elrendezése és az inverter teljesítménye már ehhez igazodhat. 

A napelemes befektetés bár nagy kiadásnak számít, ha hatékonyan működik hamar 0 forintos villanyszámlákat kaphatunk, és körülbelül 8-10 év alatt meg is térülhet a befektetés. Ezután pedig még több tíz évig élvezhetjük napelem rendszerünk előnyeit. A támogatásnak köszönhetően pedig széles rétegek számára is elérhető válik a napelem. Ha vállalkozunk a napelem telepítésére, megkönnyíthetjük hétköznapjainkat és a pénztárcánknak is jót tehetünk vele hosszú távon. Eközben pedig sokat tehetünk azért, hogy csökkenjen a környezet szennyezése a szűk környezetünkben és ezáltal az egész bolygón is. Nem utolsó sorban példát mutatunk másoknak, és bátorítást nyújthatunk, hogy ők is vágjanak bele ebbe a korszerű fejlesztésbe. Amint látszik, a tendencia erősödik, hiszen az országban járva jómagam is egyre több helyen találkozok napelemekkel a háztetőkön. Egyre többen meglátják benne a fantáziát, és egyre többen tartják fontosnak, hogy környezettudatosan, a környezetet kímélve éljenek.