Kormos lett a fal! Fizet a biztosító?

Imádjuk a kerti partikat. Amint beköszönt az első jó idő, már költözünk is ki a kertbe és szépen vándorol a házigazda szerep a baráti társaságban, egészen az utolsó barátságos, napsütéses őszi hétvégéig. Nem volt ez másképp most sem, az utolsó meleg októberi hétvégét is együtt töltöttük. Van, hogy bográcsolunk, máskor meg inkább grillezünk, attól függ, milyen kedve van a srácoknak, elvégre a kinti főzés mindig férfi feladat. Ha mi vagyunk a házigazdák inkább a bogrács szokott a nyerő lenni, valahogy jobban szeretjük ezeket a szaftos, pörköltes jellegű kajákat, meg persze szívesebben takarítom a bográcsot az egész hacacáré után, mint a grillrácsot. Sokféle módszerrel próbálkoztam már, ronggyal, kefével, többféle zsíroldóval, de valahogy soha nem lett számomra kellően gusztusos a végeredmény. A bográcsot meg csak jól kiáztatom és szinte minden magától jön le a faláról és nem marad bennem semmi rossz érzés, hogy ott maradt egy kis kaja a szélén. Na, hát ezen a legutolsó októberi hétvégén, isten tudja milyen inditatásból, de mégis a grill mellett döntöttünk. Nem kellett volna. Nem tudom pontosan mi történt, talán egy kicsit túl közel volt a grill a falhoz és a begyújtófolyadék sem épp úgy működött, ahogy kellett volna. Bementem tányérokért és mire kijöttem a fal csupa korom volt. Természetesen semmivel sem sikerült leszedni, majd talán az eső hosszú-hosszú idő alatt leáztatja.

Az egyik barátunk a társaságban hívta fel a figyelmemet, hogy érdemes lenne körülnéznem, mert néhány lakásbiztosítás összehasonlítás után jó eséllyel találnék olyan opciót, ahol egy ilyen korom baleset is a biztosított kategóriába esik. El is kezdtem keresgélni az interneten, ahol elég hamar rábukkantam egy online biztosítás kalkulátorra. Itt a legtöbb biztosító ajánlatait megtaláltam és a felhasználók még értékelhették is a szolgáltatást. Szóval nem elég, hogy a teljes szolgáltatási csomagot egy ctrl+f-ezhető formában kaptam meg árakkal és biztosítási körökkel, de még az emberek szavát is elolvashattam hozzá az adott opcióról. Azt hiszem, a 21. században talán ez a legfontosabb.

Ezután a gyors lakásbiztosítás összehasonlítás után hamar találtam is egy szimpatikusat és szerettem is volna váltani, azonban korábban még nem bontottam idő előtt szerződést, ezért nem tudtam hogy megy. Miután utánajártam kiderült, hogy az évfordulót 30 nappal megelőzően van lehetőségem lemondani a szolgáltatás, amennyiben nyilatkozok erről a biztosító felé írásos formában. Na, hát erre a fordulónapra még várnom kell 3 hónapot, de legalább már tudom milyen lehetőségeim vannak.

Találtam egy csomó érdekes lehetőséges egyébként, amin én személy szerint meglepődtem. Például, hogy a legtöbb lakásbiztosítás mellé már komoly kiegészítő szolgáltatásokat igényelhetünk nagyon kedvező áron. Ilyen például a gépjármű assistance szolgáltatás, ami, hogyha autótulajdonosok vagyunk bizony nagyon jól jöhet, ha lerobbanunk a tél közepén valami huszadrangú úton az isten háta mögött kettővel. Hasonlóan jó lehetőség szerintem a kisállat biztosítás. Az utóbbi időben nagyon népszerűvé vált egyáltalán a kisállat tartás, ezzel együtt pedig az is, hogy mindenhová magunkkal utaztassuk őket is. Elvégre csak nem maradhat otthon egyedül a kis Bozont, ha a család leugrik az Adriára. (Kivéve persze, ha a kis Bozont valójában egy 100 kilós őrző-védő szolgálat, akinek egyetlen dolga, hogy védje az objektumot.) Ha pedig visszük magunkkal, bizony vele is előfordulhat bármi, ami embertársaival szóval neki is lehet szüksége orvosi segítségre, ami simán lehet, hogy az adott országban jóval barátságtalanabb összeget jelent, mint itthon. Ami még nagyon tetszett az ajánlatok között, az a besurranásra és jóhiszemű beengedésre vonatkozó ajánlatok, hiszen sajnos ezek is borzasztóan a mindennapjaink részévé váltak és szintén bárkivel megtörténhetnek. Murphy törvénye szerint ami elromolhat, az el is romlik. Tehát ha például rendelkezünk napelemes, vagy napkollektoros rendszerrel érdemes olyan lakásbiztosítást választani, ami ezeknek a berendezéseknek is magában foglalja a biztosítását. Ahogyan az is nagyon gyakori eset, hogy a család elmegy egy hosszabb kirándulásra, de az ablak véletlenül bukóra nyitva maradt, és bizony pont akkor jött a nagyobb zivatar, amikor nem kellett volna neki. A csőtörések során sokszor az elfolyt víz ára legalább akkora kár, mint az eláztatott holmi, szoba, akármi, ezért jó egy olyan csomag ahol ezt is térítik. Ha vandalizmus áldozatává válna az otthonunk, arra is van lehetőség, hogy ezt is fizesse a biztosító, csak a megfelelő csomagot kell hozzá kiválasztani.

Szerintem érdemes tehát rászánni az időt a keresgélésre, mert igenis fontos a lakásbiztosítás összehasonlítás, elvégre mindenkinek érdeke, hogy a lehető legjobban védve legyen az otthona és a szerettei. Ha emellett pedig grátisz még más egyéb szolgáltatásokhoz is kedvezménnyel juthatunk hozzá, az már csak a hab a tortán. Az én kormos falam pedig legközelebb már nem az én gondom lesz.