Rozsdamentes edények tisztítása

HACCP specialista vagyok. Ezen belül is elsősorban a konyhai kiegészítő tevékenységekkel foglalkozom. Melyek ezek? Tipikusan azok, amelyeket a konyhai kisegítő személyzet végez: mosogatás, takarítás, fertőtlenítés, hulladék kezelés. Év elején egy étteremlánc vezetősége keresett meg azzal kapcsolatban, hogy vizsgáljam meg a jelenlegi gyakorlatukat a rozsdamentes edények tisztításának a vonatkozásában. És szükség esetén tegyek változtatási javaslatokat. Pár nap alatt végeztem a feladattal és megállapítottam, hogy minden teljesen rendben van az éttermekben mind a mosogatási szabályok megalkotása, mind pedig azok fegyelmezett és következetes betartása terén.

Feltűnt, hogy a lánc valamennyi tagja esetében milyen egységes elvek mentén történik a konyhai eszközök beszerzése. Leültem beszélgetni a cégcsoport beszerzési menedzserével, Józseffel. Aki elmondta, hogy az egyik legfontosabb célja az, hogy a nagykonyhai edények minden alegység konyhája esetében azonosan magas minőségűek legyenek. Egy konyha által előállított ételek minőségét ill. a benne dolgozók munkavégzésének a minőségét is néhány fontos szempont alapjaiban határozza meg. Ezek között van természetesen az alapanyagok minősége, a kollégák szakmai felkészültsége és a konyha technikai felszereltsége. Utóbbi egyik leghangsúlyosabb elemei pedig a rozsdamentes nemes acélból készült nagykonyhai edények: fazekak, lábasok, fedők és edényszállító kocsik.

Az étterem hálózat kizárólag a Hunnia Kristály Kft.-től szerzi be a konyhai eszközöket. Lassan 20 éves nagyon korrekt szakmai kapcsolatban vannak ezzel a beszállítójukkal. A Hunnia Kristály minden rozsdamentes edény esetében maximális minőséget biztosít. Az edények gyártója a németországi Contacto GmbH. Minden termékre 10 év gyártói cseregarancia vonatkozik. József elárulta, hogy az elmúlt években több tucat nagyméretű nemesacél edényt vásároltak már a Hunnia Kristálytól, de a cseregarancia lehetőségét egyetlen alkalommal sem kellett kihasználniuk. Ugyanis azokkal semmilyen műszaki problémájuk nem volt.

rozsdamentes edény

Ennyi információ birtokában úgy gondoltam, hogy alaposabban megismerkedem én is a Hunnia Kristály weboldalával és szolgáltatásaival. Partnereim a HACCP munkám során egyre gyakrabban kikérik a véleményemet egyes konyhai termék családokról ill. igénylik a javaslataimat is a beszerzéseket megelőzően. Tehát jó, ha van a tarsolyomban egy olyan beszállító, akit jó szívvel merek ajánlani.

A Hunnia Kristály weboldala lényegében egy komplex webáruház. És ebben imponálóan nagy számú, közel 9 ezer termék van. Azonnal látszik a céljuk: a HORECA szegmens esetében minden szükséges konyhai, éttermi eszköz biztosítása. Mivel szinte kizárólag erre az iparágra céloznak, a forgalmazott eszközök kifejezetten nagy igénybevételre vannak kalibrálva. Az egyéni háziasszonyok ugyan nem számítanak célcsoportnak, de azért a webshop rendelkezik egy Home Line termék csoporttal is, figyelembe véve az otthoni konyhaművészek és konyhabűvészek igényeit is.

Külön szakmai öröm volt számomra, hogy a weboldal egy önálló “Mosogatás” menüponttal is rendelkezik. Itt minden olyan konyhai segédeszköz megtalálható, amely segít a HACCP elvek és előírások eredményes betartásában: mosogatókosarak, kefék, kaparók, csaptelepek, szállítókocsik, kötények, vödrök, sőt még a nagy kedvencem, a dörzsi szivacs is. Tényleg mindenre gondolnak 😉

A Hunnia Kristály kifejezetten nagy saját raktárkészlettel rendelkezik, a webáruházban jól látható módon jelölik a készleten lévő termékeket. Ezek esetében nagyon gyorsak: 1-3 napos szállítási határidőt vállalnak. Természetesen felkészültek arra is, hogy egy-egy nagyobb étterem egyszeri megrendelése akár komoly darabszámú is lehet.

Két telephellyel rendelkeznek: az egyik Pesten, a XIII. kerületben, a másik pedig Debrecenben van. Mindkét irodában információkkal szolgálnak azoknak a partnereknek, akik egy hosszú távú vevői elköteleződés előtt személyesen is szeretnék megismerni a Hunnia Kristály vezetőségét ill. a termékpaletta elemeit. Itt természetesen a konyhai berendezések, kisebb-nagyobb edények, porcelán étkészletek, evőeszközök közelebbről is megismerhetőek, kipróbálhatóak.

Összességében nagyon örülök, hogy a munkám során szembe jött velem a Hunnia Kristály ill. annak webáruháza. A továbbiakban bátran fogom őket ajánlani meglévő ill. jövőbeni partnereimnek egyaránt.