5+1 érv ami miatt a műanyag ablak a legjobb választás

1. A műanyag ablak jobban néz ki.

Bárki bármit is mond, szerintem a műanyag ablak sokkal jobban néz ki, mint egy fa. Hiába van a fa ablak fehérre festve, vagy valami kihívó, érdekes színűre, soha nem fog ugyanolyan jól kinézni, mint egy műanyag ablak. A műanyag ablakok már csak az anyaguk miatt is teljesen máshogy néznek ki, sokkal modernebb megjelenést kölcsönözve ezzel a háznak. Arról nem is beszélve, hogy egy műanyag ablak sokkal jobban fog kinézni 5 év elteltével, mint egy fa. A fa sokkal kevésbé áll ellen a mechanikai hatásoknak, ezért hamarabb tönkre tud menni, ezzel egy régi ablak hatását keltve akár 2 év múlva.

2. A műanyag ablak jobban szigetel

Egy műanyag ablak már csak az anyaga miatt is sokkal jobb választás. Míg a fa egy tömör keretből áll, addig a műanyag ablakban légüregek vannak, ezek pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy jobb szigetelést biztosítanak. Ezáltal a műanyag ablakok sokkal kevésbé szelelnek, nem engedik ki a meleget és nem engedik be a hideget még szeles időjárásban sem. A zaj szempontjából is sokkal jobb ez a szigetelés, kint tartják az utca zaját és így nyugodtan tudunk aludni.

3. Különböző kinézettel is elérhető

A PVC, amiből a klasszikus műanyag ablakok készülnek egy viszonylag hálás anyag. Nem csak, hogy ideális a szigeteléshez, de viszonylag könnyen és gyorsan elő lehet állítani. Sajnos az előállítása nem olcsó, de nagy mennyiségben el lehet készíteni. A PVC olyan anyag, amit a fával ellentétben sokkal egyszerűbb testre szabni. A fehér ablak a standard, de nem okoz gondot a gyártóknak az sem, hogyha színesben kell elkészíteni egy-egy rendelést. A műanyag ablak esetén viszonylag nagy a mozgástér, akár fa hatású ablakokat is kérhetünk, míg fa ablakból sosem lesz igazi műanyag hatású.

4. Biztonságosabb

A műanyag ablakoknak is több fajtája van. Már ott tart a technológia, hogy vannak egészen biztonságos darabok, amik teljesen hézagmentesen illeszkednek a falba, ezáltal szinte lehetetlen őket felfeszíteni. A zár is sokkal jobb, mint a fa ablakok esetében, mert a műanyaghoz jobban illeszthetők, ezáltal sokkal biztosabb záródást tesznek lehetővé. A zár nem szakad ki olyan egyszerűen a műanyag ablakból, mint egy fa ablak esetében, a kilincsek is több potenciált rejtenek magukban.

5. Jobban ellenáll a környezeti hatásoknak

A nem megfelelően kezelt fa el tud fagyni, ha nedvesség éri. A víz a fa repedéseibe tud kerülni, ott megfagy és ezzel szét tudja repeszteni az ablakkeretet, amikor megdagad. Nem sűrűn fordul elő, de éppen elég, ha mi leszünk az a szerencsétlen, akinél ez bekövetkezik. A műanyag ablak sokkal jobban beilleszthető a falba is, ezáltal meg lehet előzni az ilyen baleseteket is.

+1. A műanyag ablak sokkal egyszerűbben tisztítható

A műanyag ablakra nincsenek olyan mértékben hatással a környezeti hatások, így a tisztítása is egyszerűbb. Maga az ablakpucolás nem lesz jobb, de a keretet könnyebben tisztává varázsolhatjuk. A fa sokkal kényesebb, nehezebb tisztítani, nehezebb eltüntetni a szennyeződéseket róla, esetenként az elszíneződéseket pedig nem is lehet eltávolítani, hanem újra kell festeni. A műanyag ablak keret viszont egyszerűen tisztítható, házi tisztítószerekkel is.

Ezeknek az információknak a muanyagablakom.hu oldalon néztem utána, ahol rengeteg mindent leírnak ezekről az ablakokról. Azért kerestem fel az oldalt, mert úgy döntöttem, hogy mivel egyre nagyobb s fűtési számla annak ellenére is, hogy minden évben később kezdünk el fűteni, le kell cserélnünk az ablakainkat. Valószínűleg ugyanis az a gond, hogy a régi ablakok mellett kiszökik a meleg, és ezért kell mindig magasabb fokozatra venni a radiátorokat. Én pedig nem szeretnék azért fizetni, hogy az utcát fűtsem.