Használjuk ki a nap energiáját is!

Mindig is fontosnak tartottam a környezetvédelmet, a bolygónk „egészségének” megőrzését. Sokan elvetemültnek vagy furcsának tartanak emiatt, pedig semmi nagy dolgot nem teszek. Mindössze odafigyelek, hogy milyen termékeket veszek meg, és ha lehet, mindenből a környezetbarát opciót választom. Így van ez a mosószerrel és egyéb tisztítószerekkel is. Régebben is próbálkoztam házi, természetes szerekkel, de nem értem el nagyobb sikereket a témában, így fel is hagytam a kísérletezéssel. Mostanában viszont felfedeztem egy környezetbarát márkát, akik 100%-ban természetes tisztítószereket árulnak. Nekem bejött.

Megújuló energiaforrások, például a napelemes rendszerek

Ha már környezetvédelemről beszélünk, ejtsünk néhány szót a megújuló energiáról is. Hazánkba leginkább a napelem ismert, talán mert az ország adottságai kiválóak a napenergia felhasználásához. Sokat süt nálunk a nap, még a téli időszakban is, így nem csoda, hogy egyre többen voksolnak erre a zöld energiaforrásra. Családi házakon egyre többször látok napelemes rendszereket, de legnagyobb örömömre a nagyvállalatok, cégek és önkormányzatok is nyitottak a megújuló energiaforrásokra. Logikus is, hogy aki rengeteg energiát használ fel, annak talán még jobban megéri a napelem. Ilyen nagy energiaigényű fogyasztók, vállalatok sokszor a napelem parkok mellett teszik le a voksukat, hiszen így biztosan ki lesznek elégítve az igényeik. Egy önkormányzat és egy acélipari üzem már a modernizáció útjára is lépett és az ő példájuk motiváció lehet minden cég számára.

Egyszeri kiadás, de hamarosan megtérül

Egy napelem azért nagyobb kiadásnak számít, hát még egy egész napelem park egyből. Szerencsére rengeteg pályázat áll rendelkezésre, amik között biztosan talál mindenki megfelelőt, passzoló feltételeket. Mindenképpen érdemes befektetésként gondolni a napelemekre, nem kiadásként, hiszen megtérül az áruk és utána akár nyereségesek is lehetnek. Hogy pontosan mennyi idő kell ahhoz, hogy teljes egészében visszajöjjön a napelemekbe fektetett pénz? Ez természetesen sok tényezős kérdés, de átlagban mondhatjuk, hogy tíz év alatt visszahozza a napelemes rendszer az árát. Nem is gondoltam volna, de nincsen különbség a családi házra szerelt kisebb, és az ipari méretű, hatalmas igényeket kiszolgáló napelemek megtérülési ideje között. Ez biztató lehet mindenki számára. És ne felejtsünk el belegondolni, hogy egy napelemes rendszer nem csak nekünk tehet jó szolgálatot; akár gyermekeink jövőjét is támogathatjuk vele!

Honnan szerezzünk napelemet?

A XXI. századi technikának köszönhetően rettentő egyszerűen, csupán néhány kattintással igényelhetünk napelemeket. A legtöbb napelemes rendszerek felszerelésével és telepítésével foglalkozó cég honlapján elég kitöltenünk egy egyszerű űrlapot és már el is indítottuk az igénylés folyamatát. Ehhez természetesen szükségünk lesz néhány adatra, példának okáért az éves áramfogyasztásunkra, de innen már tényleg gyerekjáték az egész. Az igénylés folyamata több lépcsős, a kezdeti igény jelzése után a cég felveszi velünk a kapcsolatot és ad egy ajánlatot. Mi ekkor szabadon mérlegelhetünk, aludhatunk a döntésre, hiszen alaposan meg kell fontolni egy ilyen volumenű beruházást. Ha rábólintunk a tervre, beindulhat a folyamat. A felszereléssel szokott lenni általában a legkevesebb gond, a papírmunka erősebb idegzetet kíván. Azonban aggodalomra semmi ok, a legtöbb cég remek segítséget nyújt a papírozás folyamatában, így nem maradunk magunkra ebben sem. Nyilvánvalóan mérettől és kivitelezőtől függ a felszerelés vagy telepítés gyorsasága, de családi házakra akár már egyetlen nap leforgása alatt felkerülhet egy napelemes rendszer.

Mindenképpen javaslom legalább megfontolásra a napelemes rendszereket; ez a beruházás igazán hatékony módja a környezetvédelemnek. Ha valaki nem engedheti meg magának, akkor se csüggedjen, az apróbb dolgok is sokat számítanak. Legyen szó szelektív hulladékgyűjtésről, újrahasznosításról, vagy akár természetes mosó- és tisztítószerekről.