Amikor már a természetes fogkrém sem segít – makacs dolog a fogkő

A fogkő sajnos az élet velejárója. Valakinek elég félévente egyszer leszedetni, de valakinek ennél sokkal gyorsabban is képződik. A fogkő olyan lerakódás a fogakon, amitől jobb megszabadulni, nem csak azért, mert esztétikailag nagyon csúnya, hanem azért is, mert a fogkőben rengeteg baktérium és gomba is lehet, ami persze hosszútávon nem tesz jót a szervezetünknek. Főként a fogaink egészségét károsítja a fogkő, de ha legyengül az immunrendszer, akár más károkat is okozhat.

A fogkő tulajdonképpen kristályosodott plakk, a nyálunkból is kiválhat, vagy a fogyasztott ételek miatt is keletkezhet. A fogak elszíneződése látványra sem kellemes, de az ínysorvadás is sokszor az elhanyagolt fogkő következménye.

Nem vagyok a fluoridos és fehérítős fogkrémek híve, ha lehet, akkor természetes, gyógynövényekből készült készítményeket veszek, de a fogkövet én sem próbálom otthon eltávolítani. A fogkő, ahogyan írtam, sok kellemetlen problémát válthat ki az idő előrehaladtával, ezért célszerű inkább már a megjelenésekor fogoros segítségét kérni.

A fogkő eltávolítását a dentálhigiénikus végzi. Sajnos egyénenként eltér, hogy mennyire fáj. Van, akinek nagyon kellemetlen érzéssel jár és van akinek meg sem kottyan. Ez a fogaink érzékenységétől függ. de persze vannak olyan eszközök, amelyekkel minimalizálni lehet a fájdalmat.

Mostanában a legtöbb rendelőben már ultrahangos módszerrel szedik le a fogkövet, de sajnos akadnak még olyan fogorvosok, akik az egyéb csiszolókkal dolgoznak. A csiszolás kifejezetten fáj, de az ultrahangos módszer csak azoknak kellemetlen, akiknek nagyon érzékenyek a fogaik. Sajnos én az utóbbiak közé tartozom, ezért mikor a tükörben észrevettem, hogy fogkövem van, azonnal kerestem egy helyet, ahol a lehető legjobb áron, ultrahangos eszközzel távolítják el a fogkövemet.

Azt írtam be a keresőbe, hogy fogkő eltávolítás ár , így olyan rendelőket adott ki, ahol nem csak leírják, hogy végeznek ilyet, hanem az árakat is egyből láthatom, ami nekem nagyon fontos volt. Nem szeretem, amikor nem tudok előre tervezni. Olyan rendelőt kerestem, ahol leszedik a fogkövemet viszonylag jó áron.

Sajnos a fogkövet nem elég egy életben egyszer leszedetni, mert mindig újratermelődik, akkor is, ha a lehető legjobb szakorvossal szedetjük is le. Persze vannak módszerek, amikkel késleltethető az újbóli megjelenése, de teljesen nem lehet kiirtani. Az egyetlen megoldása annak, hogy a szánk ne legyen a gombák és kellemetlen elszíneződések otthona, hogyha sűrűn látogatjuk a fogorvosunkat.

A fogkő eltávolítás miatt tehát én 3-4 havonta fogorvoshoz megyek, mert nem szeretem nézni, hogy elszíneződnek a fogaim, és szerintem érzetre is kellemetlen a fogkő.

Nem akarom otthon, magamnak eltávolítani, mert nagy az esélye annak, hogy egyszerűen csak felsértem a fogam felszínét, vagy a fogkő nagy részét eltávolítom és azzal nem megyek sokra. Ezért szeretem szakemberre bízni.

A kacsa utcában van egy fogászat, én oda mentem, mert olcsón és jól dolgoznak. Elolvastam a véleményeket róluk az interneten és engem meggyőztek, semmi rosszat nem olvastam róluk.

Nagyon barátságos kis rendelőjük van, eddig ez a fogkő eltávolítás volt a legkevésbé fájdalmas. Az orvos nagyon óvatos volt, és 100%-ban eltávolította a fogkövemet, még a nehezen elérhető helyekről is leszedte.

Az orvos elmondta, hogy hogyan tudom helyesen ápolni a fogaimat, hogy minimalizáljam a fogkő képződést, és ne kelljen 3 havonta fogorvoshoz mennem vele. Ezt eddig egyik fogorvos sem mondta el, csak leszedték és mehettem is haza. Örülök, hogy itt tényleg törődnek azzal, hogy mi a jó a páciensnek, így elég csak félévente visszalátogatnom hozzájuk egy kontrollra és fogkő szedésre.