Napelem pályázattal a környezetért

A természet lágy ölén

Szerencsés vagyok, mert nagyon inspiráló környezetben lakom. Gyakorlatilag egy kisvárosban, zsák utcában. A szomszédainkon túl semmi és senki nincs mellettünk, csak egy hatalmas erdő. Imádom kijárni az erdőbe sétálni, hallgatni a madarak csiripelését. De sokszor csak leülök a sétálóút mellett kialakított padra, vagy még egyszerűbben csak egy fa tövébe. És csak hallgatom az erdőt. Talán bolond vagyok, de szükségem van erre a hihetetlen nyugalomra és lelki tisztaságra. Legtöbbször a szememet is lehunyom, és úgy ülök ott hosszú percekig. Érzem minden fűszál rezdülését, ahogyan átfúj rajtuk a szellő. Egyszerűen imádom az erdő varázsát, a talaj illatát, és azt a nyugodtságot, amit ez a közeg magából áraszt.

Meditálj te is

Hiszek abban, hogy meditációval sokkal könnyebben megőrizhető az egészségünk, ezért gyakran meditálok is. De a legjobban akkor tudok ellazulni, ha kijövök ide a természetbe, és csak behunyom a szemem. Még csak vezetett meditációt sem kell benyomnom a telefonról, annyira ellazít és kitisztít ez a fajta létezés.

Környezettudatos fogyasztó vagyok

A természetesség, az egyesülés a természettel elég sok helyen megmutatkozik az én életemben. Például otthon is kizárólag természetes tisztítószereket használok, kerülök mindent, ami káros lehet a környezetemre. Igyekszem műanyagmentesen, környezetbarát módon élni. A családban mindig is én voltam az a gyerek, aki akár még a felnőttekre is rászólt az égve felejtett villanyért. A mai napig gondosan figyelek rá, hogy feleslegesen ne működtessek semmit. Ha valamit nem használok, ki szoktam húzni a konnektorból, sokszor úgy ahogy van egy teljes hosszabbítóban lekapcsolom az áramot. Éppen ezért mostanában azon kezdtem el gondolkodni, hogyan tudnék még többet tenni a környezetemért a magam szerény módján. A megoldást végül nem kellett keresni, tálcán kínálta magát. Egy kedves barátom mesélte ugyanis, hogy nemrégiben napelemeket telepítettek a házukra, és hogy mennyivel környezetbarátabb így az energiafogyasztásuk. Ahogy kimondta a napelem telepítést, hirtelen belenyilallt a fejembe a gondolat: nekem is így kellene cselekednem!

Napelem pályázattal a pénzügyi akadály is leküzdhető!

Igen ám, de maga a telepítés igencsak költséges beruházás. Ezért elkezdtem kutakodni az interneten, van-e valami alternatív módja ennek az alternatív energiaforrásnak a megszelídítéséré? Pár perces keresés után találtam szembe magam a napelem pályázat lehetőségével, és nagyon megtetszett az ötlet. Kissé persze csalódottan olvastam, hogy a korábbi, az MKB Bank által biztosított hitel már nem elérhető. Annak viszont megörültem, hogy ez a szituáció azért állt elő, mert a vártnál sokkal több ember szeretett volna pályázni, és így idő előtt fogyott el az erre szánt forrás.

Ti is kipróbáljátok?

Nahát, gondoltam magamban, ez nagyon jó! Mennyi környezettudatos ember él még ebben a pici országban is! Aztán tovább olvastam a napelem pályázat témában, és pozitívan csalódtam, nincs még veszve minden. Magánszemélyek számára ugyanis elérhető egy 0% kamatozású hitel konstrukció is, ami első ránézésre elég meggyőzően hangzik. Mintha csak kölcsönkérnék egy közeli ismerősömtől, és pusztán annyit kell a hitel lejártával visszafizetnem neki, amennyit kölcsön kaptam. Se többet, se kevesebbet! Jól hangzik, nem? Persze vállalkozók számára még több lehetőséget kínál a napelem pályázat, akit ez érint, annak érdemes utána olvasnia. Én magánemberként maradok a hitel gondolatánál, de ez is óriási segítség lehet a kezdetekhez. Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a lehetőségre!