Ökomami vagy pelusmami, ez itt a kérdés

Lehet csak én érzékelem így, de mióta kisgyerekem van, azóta folyamatosan látom az olyan cikkeket, hirdetéseket, melyek a természetes babaápolásról, természetes szerekről, öko háztartásokról szólnak. Sokszor elbizonytalanodok, hogyan is kéne rendben tartanom a háztartást és a gyerek holmijait. Eleinte azt hittem, hogy a sok mosószer meg az öblítő majd higiénikusabbá, tisztábbá, egészségesebbé teszi a ruhákat és textilpelusokat, aztán kezdtem rájönni, hogy a tisztaság erős vegyszerek nélkül is elérhető.

Ott van például a mosószóda, ami egy természetes vegyszer. Minden szer VEGYszer, kémiailag vegyi elemekből áll, a mosószóda nátrium-karbonát. Azonban nem mindegy, hogy ez a vegyszer természetesen lebomlik a környezetbe jutva vagy károsítja, mérgezi azt. Így eldöntöttem, hogy gyermekem egészsége érdekében természetes vegyszereket fogok alkalmazni háztartásomban, mint a mosószóda vagy az ecet.

Egy olyan dolog van, amit nem tudok (nem vagyok hajlandó) elhagyni, az pedig a pelenka használata. Szerintem a bolti pelenka praktikusabb, jóval kevesebb vesződséggel jár, nem ázik át, sok pisit elbír, a mosható pelenkával sokat kell bajlódni, nagy készletre van szükség, egyszeri nagy kiadás, emellett szerintem rengeteg vizet is használ. A mosható pelenkákat 2 naponta mosni kell, szárítani, ez akkora energiafelhasználás, amivel én nem terhelném a Földet.

A pelenkák tekintetében nagyon válogatós vagyok, mert kisbabám bőrének nem mindegy, milyen anyag érintkezik a fenekével. Sokféle pelenkanadrágot kipróbáltam, végül nem drogériában, hanem a Lord Shop webshopjában találtam meg a legoptimálisabb pelusokat. A Sleepy Sensitive nadrágpelenkák emellett SAP (Super Absorbent Polimer) és csökkentett rostanyag tartalma miatt sokkal több nedvességet képesek felszívni és magukban tartani, mint márkásabb társaik, emellett a vékony kialakítás miatt sokkal kényelmesebbek a babámnak. Mivel nagyon meg voltam elégedve vele, így továbbra is innen rendeltem babámnak a pelusokat.

lord.shop.hu/uszopelenka

Ahogy elérte a fél éves kort, szerettünk volna egy apás-babás programot kitalálni, mert a nap 24 órájában velem van, a programon pedig több időt tudnak együtt tölteni apával. Ez a program a méltán népszerű babaúszás lett, minden hétvégén tartanak “edzéseket” a baba-szülő párosoknak. A babaúszás egyik legfontosabb kelléke az úszópelenka, a babák közepesen meleg vízben töltenek kb. 1 órát a szülővel, így ez idő alatt elfordulhatnak balesetek, pisi vagy kaki formájában. Az úszópelenka egy olyan higiéniai eszköz, amely kinézetében ugyan hasonlít a sima pelenkára, de nem rendelkezik nedvszívó maggal (egyébként magába szívná a medence vizét és az nem lenne túl kényelmes a babának), ugyanakkor többsoros gumírozása miatt szépen rásimul a baba derekára és combjára, így elzárva az utat az esetlegesen kiszökő szilárd részecskék elől.

Megnéztem a webshopban, hogy milyen úszópelenkák kaphatóak és nagy örömömre volt a mi méretünkben is 4-es pelenka a már bevált Sleepy márkától, ha érdekel titeket, itt megnézhetitek: lord.shop.hu/uszopelenka. Ez a méret 7-14 kg-os babák számára megfelelő választás, 15 darabos kiszerelésben lehet kapni 2199 Ft-os áron, így egy pelenka csak 146 Ft-ba kerül. Azt írták erről a magas minőségű pelusról, hogy parabén-, krém-, színezék- és illatanyagmentes belső felülettel rendelkezik, ezáltal nincsen közvetlenül irritálva a bőre vegyszerekkel.

A babaúszáson nekünk volt a legcsinosabb pelenkánk, a gyermekem önfeledten lubickolt és próbált úszni, igazán jól érezték magukat apával. Az óra végén láttam, hogy a babám erőlködik, ez általában a kakilás jele. Rohantunk ki a vízből, nehogy miattunk kelljen leereszteni a medence vízét, de az oktató biztosított róla, hogy ezek a pelenkák nagy strapabíróak, nem engedik ki magukból a kakit. A pelenkázón könnyen le tudtuk szedni babánkról az úszópelust egy laza tépőmozdulattal az oldalsó perforációnak köszönhetően, egyszerű volt a tisztába tétel, így biztos vagyok benne, hogy ajánlani fogom ezt a fajta pelenkát a többi babaúszós szülőnek is.