Belevetettem magam a természetes tisztítószerek világába

Ha takarításról van szó, akkor általában mindig felkapom a fejem, és abban bízom, hogy valami érdekes, új, de mindenekelőtt hasznos információval tudom bővíteni az erről szóló tudástáram. Régen már a gondolattól is rosszul voltam, hogy majd valamikor ki kell takarítanom a szobám – mert ugye az volt a „kötelező” területem, amit rendben kellett tartanom. De a helyzet az, hogy ahogy nőttem, azzal együtt egyre több feladat is hárult rám, és nyilván, mára már egy teljes lakást kell kitakarítanom. Régebben sokkal jobban élveztem a rendetlenséget, persze nem úgy kell ezt elképzelni, hogy szinte kimásztak az edények az ágyam alól, de bírtam, amikor volt egy kis káosz. Valahogy jobban éreztem magam benne és sokkal könnyebben és gyorsabban meg is találtam, ha kerestem valamit.

Idővel persze ez is változott. Egy idő után felfedeztem a takarítás szépségét, mert, hogy szerintem van ennek szépsége. Valahogy nagyon élvezem, amikor látom, ahogy eltűnik a vízkő a csapról, vagy, ahogy tiszta lesz a padló, de főleg az ablakkerettel vagyok így. Ugye ezek az új ablakok általában már fehér műanyagból készülnek, és meglepő, de nagyon gyorsan piszkosak tudnak lenni, és nem is veszi észre az ember egészen addig, amíg le nem takarítja. Gyakran azt szoktam csinálni, hogy a felét letisztítom, és nézegetem a különbséget, mert jó érzéssel tölt el, hogy milyen szép fehér és tiszta lesz újra.

A másik, amit nagyon élvezek egyébként, az az, hogy meg kell találni a megfelelő tisztítószereket. Korábban azt hittem, hogy mindegyik egyre megy, és teljesen egyformák, de idővel erre is rájöttem, hogy ez nincs így. Mindenkinek más válik be, mást szeret. Ha megjelent valami újdonság, akkor azokat mindig kipróbálta, úgy tartottam, hogy minél büdösebb egy tisztítószer, annál hatékonyabb, hiszen bőven vannak benne mindenféle vegyi anyagok.

A baj ezekkel csak az volt, hogy mindig telement a szaggal az orrom, és teljesen kiszárították a kezem, vagy kirepedezett tőlük a bőröm. Sajnos a gumikesztyűt annyira nem preferálom, nem tudok olyan hatékonyan munkálkodni benne, így ez nem volt megoldás az én problémámra. Ezért átálltam a természetes anyagokat tartalmazó tisztítószerekre, és akár házi praktikákra, amikkel kapcsolatban a tisztitoszer.net weboldaláról szoktam tippeket ellesni. Bár azt be kell, hogy valljam, hogy még mindig van egy bizonyos fertőtlenítőszer, ami sajnos nem természetes, de szerintem a leghatékonyabb takarítószer, és ahhoz képest elég kíméletes, éppen ezért nem vagyok hajlandó erről lemondani, de igyekszem keveset használni és inkább a már említett természetes tisztítószereket használni helyette.

Ennek egyik oka, hogy – többek között -, egy bejegyzés, amit a tisztitoszer.net-en olvastam: arról szól, hogy nagyon sokat költ az ember éves szinten a különféle vegyszeres tisztítóeszközökre. Ennek egyik oka például, hogy rengeteg féle-fajta létezik: vannak általános és speciális tisztítószerek is, amik ilyen-olyan baktérim és vírusölő tulajdonságokkal rendelkeznek, és persze, szinte mindegyik felületre más-más szer alkalmas. Így az ember hajlamos összevásárolni mindent, mert egy tisztítószert nem lehet több helyen használni. És ez teljesen igaz. Sokkal több pénzt lehetne megspórolni, ha tudatosan vásárolnánk a tisztítószereket, és utánanéznénk az összetevőknek, ahelyett, hogy elhinnénk mindent, ami nagy betűkkel a flakonokra van írva.

Először ez a bejegyzés nyitotta fel a szemem, hogy nem biztos ám, hogy ezeknél a vegyszeres és nem utolsó sorban káros tisztítószereknél nincs jobb. Sőt. Így hát elkezdtem érdeklődni a természetes anyagokat tartalmazó tisztítószerek iránt.

A baj csak az volt, hogy már itt akadályokba ütköztem, ugyanis nem voltam teljesen biztos abban, hogy egy környezetbarát mosószer mitől is lesz környezetbarát, és hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy megkaphassa ezt az elnevezést. De hála ennek az informatív oldalnak, tényleg nagyon sokat megtanultam erről, például ezt is. Azt írták, hogy fontos, hogy természetes úton lebomló anyagokból készüljön, ne legyen erősen maró hatású – tehát nem szabad tönkretennie a bőrt úgy, mint a korábban említett erős vegyszeres szereknek.

És szerencsére ezzel kapcsolatban is szereztem pár jó tippet az említett weboldalról, hogy hogyan is érdemes nekiállni a környezetbarát tisztító- és mosószer vásárlásnak. Például itt is nagyon fontos tájékozódni, elsősorban az összetevőkkel kapcsolatban, és meggyőződni arról, hogy az adott termék valóban nem tartalmaz semmiféle káros anyagot. Mert sajnos gyakran megesik, hogy a „bio” padlótisztító korántsem annyira bio. Eloszlott egy tévhitem is: én azt hittem – de szerintem ezzel nagyon sokan vannak még így -, hogy a környezetbarát tisztítószerek (is) sokkal drágábbak, a magasabb előállításai költség miatt, és mert az egészséges dolgok jellemzően többe kerülnek. Persze lehetnek ilyen termékek is, de összességében nem drágábbak ezek sem, mint bármelyik másik nagy márkának a tisztítószerei.

Egyébként, a lényeget majdnem elfelejtettem: a tisztitoszer.net valójában nem csak szuper hasznos tanácsokkal látja el a látogatókat, hanem szuper környezetbarát termékekkel is, ugyanis nem egy egyszerű blogról van szó, hanem egy webshopról. És ha engem kérdeztek, szerintem ez egy nagyszerű ötlet, tekintve, hogy az emberek viszonylag keveset tudnak a bio tisztítószerekről, és így sok tévhit is él az emberek fejében, ezért nagyon fontos a megfelelő, hozzáértő tájékoztatás.

Igazából engem meggyőztek, olyannyira, hogy el is kezdtem nézegetni a fertőtlenítő szereket – bár még nem vettem rá magam, hogy a már jól beváltat leváltsam -, és meglepve tapasztaltam, hogy van azért választék. Találtam is egy szimpatikus terméket, amit mindenképpen ki fogok próbálni, ez pedig egy többfunkciós mosogató és tisztítószer. A takarékosság jegyében az öt literes kiszereléssel szemezek. Ez a tisztítószer használható berendezési tárgyakhoz, falburkolatok tisztításához, sőt még mosogatáshoz is; vagyis olyan edényekhez, amikből étkezünk. Erről (is) fontos tudni, hogy természetesen hígítva kell őket alkalmazni, és ezért egy tájékoztató leírást is lehet találni, minden termék esetében, mert az adagolás nagyon fontos a megfelelő hatásfok elérésének érdekében. Ami még nagyon szimpatikus nekem, hogy minden terméknél, amiket néztem egy pontos összetevő lista található, konkrét elnevezésekkel, nem pedig összefoglaló nevekkel, így aki egy kicsit bizonytalan, az utána is tud nézni annak, hogy az nevek mögött pontosan milyen összetevők vannak. És ez is egy előny a vegyszeres tisztítószerekkel szemben, mert azoknál gyakran előfordul, hogy általános elnevezések szerepelnek az összetevők listáján, ami a valóságban akár többféle vegyületet is jelenthet.

Mivel webshopról van szó, így természetesen sok terméket lehet megvásárolni a tisztitoszer.net oldaláról. Van például járműtisztító, autóápoló szer, mosószerek, öblítők, sőt, még vízkőoldók is. Ezek mindegyike környezetbarát összetevőkből áll, bármilyen hihetetlenül is hangzik. A vízkőoldó például nagyon felkeltette a figyelmem, mert a leírása szerint sósavmentes. Ezért egészen biztos, hogy fogok rendelni egyet, mert még nem találtam olyan „bio” megoldást, aminek elégedett lettem volna a vízkőoldó hatásával.

Összességében egyébként nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a webshopra, és annak is, hogy elolvastam az oldalon található információkat, mert tényleg nagyon hasznosak, sokat lehet belőlük tanulni, és nem utolsó sorban jó pár olyan tipp és ötlet van, amiről korábban még nem hallottam. És ugyanez igaz a webshopban megrendelhető termékekre is.