Tiszta és természetes energiaforrás: a napelem

A párommal egy három csillagos kis hotelt vezetünk, és a visszajáró vendégeink már tudják, hogy nálunk minden tiszta. Tiszta és természetes. Nem szeretnénk ugyanis abba a hibába csúszni, hogy, mint sok más három vagy két csillagos hotel, a tisztaság árán spóroljunk a költségeken. Ezért nálunk a vendégek mindig a legnagyobb rendet és tisztaságot találják. Mindegy, melyik emeletünkre foglalnak szobát. Már a takarító személyzet felvételekor elmondtuk, hogy nekünk a tisztaság szent és sérthetetlen, ebből nem adunk. Így olyan kollégákat válogattunk össze magunk mellé, akik velünk együtt tudják képviselni ezt az értékrendet. Soha nem is érkezik panasz a vendégektől a tisztaságra. Sőt, általában dicsérni szokták a személyzetet, hogy a budget ár ellenére is mindig milyen tisztaságot találnak a szobákban!

A tisztaság mellett másik védjegyünk a természetesség. Igyekszünk olyan tisztítószereket használni, amelyek biztosan nem okoznak irritációt egyetlen vendégünknek sem. Arra is figyelünk, hogy olyan termékeket vásároljunk, amelyeket nem teszteltek állatokon. Épp ezért a természetesség jegyében nemrég napelemek telepítésén kezdtünk el gondolkodni. Egyfelől azért, mert a természetesség sajnos nem olcsó dolog. Ezért ha továbbra is a megszokott, természetes, minőségi alapanyagokat szeretnénk használni, de nem szeretnénk elveszíteni a vonzó árainkat, valahonnan plusz bevételhez kell jutnunk. Ezért úgy döntöttünk, korszerűsítjük a hotelt, és alternatív energiahordozó segítségével megpróbáljuk megvágni egy kicsit a kiadásainkat. Azt olvastam, a napenergia használatával sokat lehet spórolni a villanyszámlán, ezért elkezdtem utánajárni, mibe kerülne, ha napelemeket telepítenénk a hotelre.

Találtam egy nagyon jó napelem kalkulátort, amely nagyszerű kiindulást ad a költségek átlátásához és a telepítés költségeinek megbecsléséhez. A napelemesrendszerek.info számos nézőpontból körbejárja a témát. Így például azt is megtudtam, hogy egy ehhez hasonló befektetésnél csakis hosszú távon érdemes gondolkodni. A befektetett tőke ugyanis kb. 10 év alatt hozza vissza az árát. Ezzel nem is lenne gond, hiszen mi sem tervezzük ideje korán feladni a hotel üzemeltetését. Így ebből a szempontból a napelem nagyon jó befektetés lenne a részünkre. Ráadásul a havi villanyszámlán mindenképpen tudnánk spórolni. Persze egyéb tényezők figyelembe vétele is szükséges. nem mindegy például, milyen tájolású az ingatlan, vagy megfelelő-e a tetőszerkezet a napelemek telepítésére. Egy energetikai szakember segítségével azonban ezek a paraméterek könnyen meghatározhatóak, ezért érdemes mielőbb szakember segítségét kérni az árak megbecsléséhez.

Addig is marad a napelem kalkulátor. Az árajánlatkérés úgy működik, hogy elég néhány adatot megadni az oldalon, az online felületen. Természetesen nem elhanyagolhatóak a kapcsolattartási adatok, hiszen ott fognak tudni értesíteni bennünket a napelem kalkulátor szakemberei. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy gondoljuk át az éves áramfogyasztásunkat. A legkifizetődőbb rögtön kilowatt per óra mértékegységben gondolkodni, de ha ez nem elérhető, forintosított összeget is beírhatunk a napelem kalkulátorba. Ha pedig ezzel megvagyunk, a szöveges mezőben specifikálhatjuk az igényeinket, hogy a kalkulációt végző szakember lássa, mielőtt visszajelzést ad a részünkre.

Nos, mi itt tartunk jelenleg a projekttel. A felületen szépen kitöltöttünk mindent, még az éves elektromos áram fogyasztást is sikerült a kívánt mértékegységben megadnunk. Izgatottan várjuk, hogy a szakemberek visszajelezzenek, hogy lássuk, milyen költségekkel számoljunk a telepítéshez. Remélem, sikerül megvalósítanunk a tervet, és eggyel előrébb lépnünk egy természetes és élhető hotelkörnyezet kialakításához. Ki tudja, talán mi leszünk az úttörők a szakmában, és a nálunk nagyobb szállodaláncoknak is inspirációt adunk a magunk példájával…