Nagytakarítás az új műhelyben

Andrissal gyerekkori cimborák vagyunk. Kezdettől fogva rajongott az autókért és a motorokért. Az oviban együtt tologattuk a matchboxokat a várostérképes szőnyegen, ami akkoriban mindenkinek volt, aztán 14 évesen már együtt bütyköltük a nagyfaterja Ladáját a vidéki sufniban, meglepően sok sikerrel. Nem csoda, hogy autószerelő lett a srác, mi több, most már autórestaurátor. Szóval már arról is van papírja, hogy nem csak a mostani tragacsokat, de a nagyon-nagyon régi autókat is szakszerűen helyre tudja pofozni. Eddig a szülei hátsó kertjében lévő garázsban pofozgatta az autókat maszekban, nem rég viszont eljött az idő a szintlépésre, és vett egy kisebb műhelyt a város szélén. Egyelőre lomos és kicsit romos, de a hétvégén megyünk egy nagyobb brigáddal és helyre pofozzuk, mert hétfőn már jön a csápos emelő, a hegesztőgép meg a co2 palack szállítmány is. Pontosan emiatt fáj most a fejem, nem tudom elképzelni milyen mennyiségű, meg egyáltalán milyen fajta tisztítószert vigyek magammal, vagy hogy egyáltalán mi fog ránk várni. Persze, nincs messze, de azért nincs kedvem egész nap ingázni. Igazából nem teljesen értem miért kellett rögtön oda rendelni az összes eszközt…

Nem igazán értek a dologhoz, de rákérdeztem, hogy mégis miből mennyi lesz és minek kéne elférnie. Rengeteg szerszámot hoz magával az eddigi helyről, de ezt a parkot is bővíti, szóval lesz egy nagy fel az összes szerszámnak. Ahhoz pedig, hogy az egyszerűbb karosszériás hibákat is javítani tudja, szükség van ehhez megfelelő berendezésre. Például háromféle hegesztőgépet rendelt, azokhoz az eljárásokhoz ugyanis ennyi kell, amennyit használ. Ezekhez pedig többféle gázpalackot rendelt. Írt is nekem egy listát, mert itt leszek hétfőn mikor hozzák, aztán együtt átnézzük, mind megvan-e. Ezeket írta fel:
– 2 db CO2 palack, 50 literes
– 2 db acetilén palack, 50 literes
– 2 db hélium palack, 50 literes
– 1 db argon palack, 50 literes
– 1 db nitrogén palack, 50 literes
– 2 db oxigén palack, 50 literes.
Mondtam, hogy nagyon szívesen segítek átnézni, de honnan ismerem majd meg, melyik-melyik? Cikin hangzik, de bölcsészként tökre nem értek ezekhez a dolgokhoz… Szerencsére Andris ezt is elmondta: az előző szabvány szerint az egész palack színe adta meg a benne lévő gázt, az új szabvány szerint viszont a palackváll színe a meghatározó. Mivel itt sokáig használják ugyanazokat a palackokat, jócskán van még átmenet a két rendszer között, szóval mind a palackra, mind a palackvállra vonatkoznak az alábbi színek:
– szén-dioxid palack: szürke
– acetilén palack: gesztenyebarna
– hélium palack: barna
– argon palack: sötétzöld
– nitrogén palack: fekete
– oxigén palack: fehér.
Ezek alapján talán már kicsit könnyebb lesz beazonosítani, miket fognak hozni. Még jó, hogy itt vagyunk Pest vonzáskörzetében, mert így a kiszállítás is sokkal kedvezőbb. Hihetetlen mennyi előnnyel járhat, ha az ember az ország középső régiójában, valahol a főváros környékén él. Minden van, Auchan, Aréna pláza, gázpalack. Mi kellhet még? Andris amúgy elkezdte sorolni milyen hegesztőpálcákat, meg tartozékokat, meg védőfelszerelést meg szerszámokat rendelt és hogy hát abban is kéne segíteni majd átnézni, hogy megvan-e mind, de annyira hülyén néztem rá, hogy aztán magától is leesett neki, hogy ez a feladat nem éppen nekem való. Én inkább csak szépen felsikálok neki mindent, hogy csillogjon-villogjon a műhely, feljelölöm a berendezések új helyét, és persze tűkön ülve várom majd a co2 palackot, na meg a többit is.